skip to Main Content

De winnaars van de Cantabile Compositiewedstrijd zijn bekend!

De jury, bestaande uit M. Verlaak, D. Janssens, M. Coppens, M. Bisceglia, voorgezeten door P. Swerts met J. Lust als secretaris, droegen op 1/5/2024 als winnaars voor:

 • Categorie A: “Dirty Dishes – Vieze Vaat” van Job Clement
 • Categorie B: Geen winnaars
 • Categorie C: “Miroir Nocturne” van Andreas Moulin

Proficiat aan de winnaars! Hou zeker onze website in de gaten voor de pianowedstrijd waarop deze werken te horen zullen zijn!

De compositiewedstrijd in het kort

In 2024 richt Cantabile vzw opnieuw de tweejaarlijkse “Cantabile compositiewedstrijd” in.

VOOR WIE

Iedereen die in België woont of studeert en op 1 januari 2024 nog geen 31 is geworden.

WAT

De opdracht bestaat uit het schrijven van een pianowerk geschikt voor de 2e, 3e, of 4e graad DKO.

WANNEER

De werken dienen voor 1 april 2024 ingezonden te worden via het online inschrijvingsformulier.

PRIJZEN

Per categorie is € 750 te winnen. De bekroonde composities zullen als plichtwerk uitgevoerd worden op de eerstvolgende Cantabile pianowedstrijd. De winnende werken zullen uitgegeven worden door Metropolis.

Lees het volledige wedstrijdreglement onderaan deze pagina. Met bijkomende vragen kan je steeds mailen naar compositie@cantabilewedstrijd.be.

Het wedstrijdreglement

 1. In 2024 richt Cantabile vzw opnieuw de tweejaarlijkse “Cantabile compositiewedstrijd” in.
 2. Iedereen met de Belgische nationaliteit of studerend aan een Belgische muziekschool of conservatorium die op 1 januari 2024 nog geen 31 is geworden kan deelnemen.
 3. Het inschrijvingsgeld om deel te nemen bedraagt €30 (per deelnemer, niet per ingezonden werk bij meerdere ingestuurde werken). Dit is te betalen op onze Cantabile rekening IBAN BE58 4567 0778 5179, voor 1 april 2024, met vermelding van je familienaam en titel van het werk.
 4. De opdracht bestaat uit het schrijven van een nieuw pianowerk van:
  • 2 à 3 minuten, geschikt voor de 2e graad DKO (Categorie A) en/of
  • 3 à 4 minuten, geschikt voor de 3e graad DKO (Categorie B) en/of
  • 4 à 5 minuten, geschikt voor de 4e graad DKO (Categorie C)
 5. De werken dienen voor 1 april 2024 ingezonden te worden. De ingezonden werken worden anoniem beoordeeld door een commissie van eminente persoonlijkheden uit de muziekwereld. De jury komt samen op 1 mei 2024. De winnaars en jurysamenstelling worden via de website en social media van Cantabile bekendgemaakt op 3 mei 2024.
 6. De inzendingen dienen als PDF geüpload te worden via het online formulier op onze website. Op de partituur mag je naam niet staan, m.a.w. de partituur zelf moet volledig anoniem zijn. De jury komt pas bij de publicatie van de winnaars je naam te weten.
 7. De gehanteerde criteria zijn de bruikbaarheid voor de betreffende graad en de originaliteit van het werk. Je kan gebruik maken van “extended techniques”, maar niet van “preparaties”. Je mag geen andere instrumenten gebruiken dan de piano. Indien je van een ”tape” gebruik wil maken kan je het geluidsbestand als mp3 sturen naar compositie@cantabilewedstrijd.be.
 8. De auteursrechten en het copyright van de ingezonden werken blijven eigendom van de componist. Door een partituur te uploaden geef je Cantabile vzw de toestemming je inzending en naam te gebruiken op hun website en social media, zoals bijvoorbeeld bij de bekendmaking van de winnaars.
 9. Aan de bekroonde werken (één per categorie) kent de Maatschappij Linkerscheldeoever een geldprijs toe van telkens € 750. De bekroonde composities zullen als plichtwerk door de finalisten van de betreffende categorie worden uitgevoerd tijdens de finale van de eerstvolgende Cantabile pianowedstrijd. De winnende werken zullen uitgegeven worden door Metropolis die de exclusieve rechten hiervoor krijgen.

Doelstelling en focus

De wedstrijd geeft jonge componisten (en hun leraars) niet alleen een doel om naartoe te werken maar biedt hen ook de kans om zich te tonen aan een breder publiek. Zij ontmoeten elkaar in een gedeelde passie, ook dat maakt het een onvergetelijke en leerrijke ervaring.

En uiteraard is, ook bij Cantabile, deelnemen belangrijker dan winnen!

Back To Top